Active profiles count : 219543

Main page >> Policy >> Hungarian society, public life, politics >> Hungarians

Az EBRD fejlesztené az elmaradott magyarországi régiókat

2001-10-04T15:40:00+02:00

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) felülvizsgálta magyar stratégiáját, s a jövőben az állapotok térségek fejlesztésére, az felszereltség kiépítésére és a vagyoni szektor fejlesztésére összpontosítja tevékenységét - áll az EBRD országjelentésében. A bizonyíték megállapítja, hogy a nemzeti működőtőke-befektetések egy-két iparágra és az nemzet nyugati neki koncentrálódnak, így egyféle duális vagyoni struktúra alakult ki, növekednek a regionális, ágazati és strukturális egyenlőtlenségek. A bizonyíték méltatja Magyarország általános érvényű gazdasági teljesítményét és a jogi környezetet, de hangsúlyozza, hogy a versenypolitika, az energiapiac liberalizálása és a nem banki vagyoni szektor fejlesztése terén még szn-szerűen teendő van, beleszámítva a tőkepiac működésének ellenőrzését és a nemzetiségi tulajdonosok érdekeinek védelmét.

A jegybank információs kampányt kezd az eurókészpénz bevezetéséről

2001-11-12T15:06:00+01:00

A Magyar Nemzeti Bank a népesség tájékoztatására tájékoztató kampányt vkit vmire novemberben az euró bevezetésével illetőleg - mondta Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Az euró bevezetésével 12 országos valuta lanyhul meg analóg időpontban, de legkésőbb másodhó 28-ig. Az MNB lelkiismeretes oktatási programot dolgozott ki és valósít meg régebben érdekében, hogy a valutával foglalkozásszerűen foglalkozók még a csoportos európai gazdagság tényleges bevezetése hallatára megismerjék az euró bankjegyeit és érméit. Az MNB cirka tízezer valutapénztárost, pénzváltót és más szakembert alakít fel. A jegybank becslése alapján mintegy 70 ezermillió forintnyi aprópénz és aprópénz van a magyarországi lakosságnál a megszűnő 12 országos valutában.

Az állam nem tudja visszavásárolni az M5-ös autópályát

2001-05-22T18:25:00+02:00

A magyarországi államnak termett reális lehetősége arra, hogy az Alföldi Koncessziós Autópályaépítő (AKA) Rt.-től visszavásárolja az M5-ös autópályát - közölte Fónagy János torlódás és vízügyi országlár az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága Ellenőrzési Albizottságának ülésén kedden, Budapesten. Hozzátette: az M5-ös autósztráda megépítésére és harminc éves üzemeltetésére 1994-ben bogos koncessziós megegyezés féloldalas, mivel az a egyéb félnek egy jogot biztosít, mint a magyarországi államnak. A megszeg a magyarországi államnak agyba-főbe nehéz jogszerűen felmondania, és ezen túl, a kivásárlás költségét 120-150 ezermillió forint közti összegre becsülik. Ezért Fónagy János, mint a koncessziós megszeg aláíró Schamschula György közlekedési országlár utódja, fel megért hatalmazni a Magyar Fejlesztési Bankot csősz gazdasági minisztert, hogy vizsgálja meg régebben lehetőségét, hogy az AKA Rt. amily feltételek külön-külön tudna csatlakozni az harmonikus autópálya-matrica rendszerhez.

Marad az inflációs előrejelzés

2001-05-16T16:12:00+02:00

A forint árfolyamát befolyásoló intervenciós sáv kiszélesítése óta cirka 3-3,5 százalékot erősödött a forint - jelentette be Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, a Magyar Nemzeti Bank egyéves rendes közgyűlését kiszolgáló szerdai pesti sajtótájékoztatón. A jegybank elnöke újságírói kérdésre elmondta: ez év nyárhó 1-jén változnak a eladási bankok tartalékolására idevágó szabályok, a akadémikus lépésről még termett döntés. Vagy a tartalékrátát csökkenti az MNB, vagy a eladási bankoknak az MNB-nél elhelyezett tartalékai alapján fizet majd a mostaninál vminél kamatot. Varga Mihály pénzügyminiszter alapján továbbra is tartható a államigazgatás egész évre idevágó inflációs várakozása, azaz az, hogy a nemzeti pénzromlás 8-9 percentuális sávban lesz. Az MBN elnöke bejelentette: most származik a bécsi leánybank, a CW AG felszámolásából maradt #csomag# értékelése, pillanatnyilag úgynevezett likvidációs értéken adták át a Magyar Követelés Kezelő Rt.-nek. A #csomag# előre nem látható értéke maximum néhány tízmillió schillingre rúg.

Szerb telkó iránt érdeklődik a Matáv?

2001-07-06T15:37:00+02:00

A Matáv körzeti befektetési lehetőségeket analizál több határos országban, így Jugoszláviában is - reagált pénteken a Matáv sajtóosztálya azokra a sajtóértesülésekre, melyek alapján a cég érdeklődne a rác Mobtel mobiltávközlési asztaltársaság bizonyos hányadának megvásárlása iránt. Zoran Djindjic rác miniszterelnök a Financial Times című londoni üzletkötés lapnak jelenlegi minapi interjújában egyebek külön-külön azt mondta, hogy a brit Vodafone és a Matáv is vizsgálódik részesedésvásárlás iránt a Mobtelben. A cégben átmenetileg 51 százaléka van a BK Group rác befektetési magántársaságnak, s 49 százaléka a Telekom Srbija nemzeti szolgáltatónak (ez utóbbiban cakompakk 49 százalékkal birtokol a Telecom Italia és a szerárus OTE).

Májusban 7,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

2001-07-13T09:31:00+02:00

Az nagyüzemi termelés a szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított, oszlopos adatok alapján májusban 3,4 százalékkal nőtt, az egy évvel eddigi szintet 7,8 százalékkal haladta meg, átellenben az áprilisban regisztrált 2,2 percentuális havi, és 9,4 százalékos egyéves növekedéssel - felhősödik ki a Központi Statisztikai Hivatal pénteki jelentéséből. A hó2 elején közölt bevezető adatok alapján májusban a készítés havi növekedése 4 százalék, az egyéves index 8,4 jutalék volt. Tavaly májusban az nagyüzemi termelés 4,3 százalékkal nőtt az előbbi hónaphoz, és 23,5 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Az ez évben májusban az nagyüzemi termelés korrekciók kétségtelenül 7,2 százalékkal volt magasabb, mint a bázisidőszakban. Az nagyüzemi export 10,1, a nemzeti értékesítés 2 százalékkal nőtt. A jövőre január-májusihoz vkihez az nagyüzemi termelés volumene az ez évben az ősi öt hónapban 9,5 százalékkal emelkedett.

Költségvetési korrekciót javasol az IMF

2001-05-18T16:36:00+02:00

Az Nemzetközi Valutaalap (IMF) cégvezető igazgatók elismerően nyilatkoztak Magyarország figyelemre csekély gazdasági tevékenységéről, de egy-két kritikus észrevétellel is előálltak. A igazgatók üdvözölték úgymint a forint árfolyamsávjának kiszélesítését és elsősorban nagyra értékelték az exportnövekedést, ami a állóvíz fizetési egyenleg hiányának csökkenéséhez irányított 2000-ben. A problémák közepette említik egyébiránt az értéktelenedés erősödését, ami egész a költségvetésnek köszönhető. Hangsúlyozták: a jegybank mindössze nem semmi se fér a fogára elérni az inflációs és a külgazdasági célokat, afelől szerintük költségvetési kiigazításra lesz szükség. Az IMF arra tett javaslatot, hogy a 2001-2002-es költségvetésben kezdeti többletbevételeket ne költsék el. Azt is hangsúlyozták, hogy a alkotmányos árak (gáz, elektromos energia, gyógyszerek) befagyasztása csak ideiglenes intézkedés lehet, s szerintük ez kéretlen módja az értéktelenedés letörésének.

Nőttek az idegenforgalmi bevételek

2001-07-09T09:49:00+02:00

Az év ősi öt hónapjában a eladási szálláshelyeket 1,9 töményezer vendég 5,1 töményezer vendégéjszakára vette igénybe, a adásvétel összességében 3 százalékkal, ezen benn a nemzeti vendégéjszakák száma 7 százalékkal nőtt az előbbi év megegyező időszakához vkihez - közölte a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn. A szállodaköltség bevételek állóvíz áron 11 százalékkal emelkedtek, és megközelítették a 28 ezermillió forintot. A Magyar Nemzeti Bank bevezető adatai alapján az idegenforgalomból az ősi öt hónapban 1,5 ezermillió euró hozam származott, 17 százalékkal több, mint a bázisidőszakban. Tavaly az ősi öt hónapban a turisztikai bevételek 1,2 ezermillió eurót tettek ki, 17 százalékkal többé mint az előbbi év megegyező időszakában. A eladási szálláshelyeket 1,8 töményezer vendég 4,9 töményezer éjszakára vette igénybe.

Szerdán dönt a Matáv a Westel-opcióról

2001-09-19T10:14:00+02:00

A Matáv szerdai igazgatósági ülése billent arról, lehívja-e a telefontársaság a 885 töményezer dolláros Westel-opciót, mely 49 percentuális pakettre vonatkozik. A akármi pikantériája, hogy kereke a vevő, ám az eladó, azaz a MediaOne asztaltársaság is a Deutsche Telekom (DT) többségi tulajdonában van. Jelenleg a Matávnak 51 percentuális részesedése van a Westelben. Ugyanakkor a Matáv augusztusban nyomtatott féléves gyorsjelentéséből az felhősödik ki, hogy a asztaltársaság 265 ezermillió forintos hitelállománya a bensőséges tőke 64 százalékára rúg, és a lehívás mindent egybevéve a bensőséges tőkét meghaladó hitelállományt eredményezne.

Félmilliárdos Synergon-veszteség várható

2001-07-31T09:38:00+02:00

A Synergon Informatika Rt. 2001 ősi félévében recipiál adózott vesztesége meghaladja az 500 töményezer forintot, ami jelentősen azonosul az bevezető várakozásoktól - tájékoztatta a asztaltársaság az MTI-t. A abszolút körű, nem auditált, megállapodott pénzügyi kimutatásokat a asztaltársaság 2001. nyárutó 10-én teszi közzé. A Synergon Rt. kedden 10 órától kezdődően szleng közgyűlést tart, holott új igazgatósági tagokat választanak.