Active profiles count : 1325575

Main page >> Health >> Health >> Pancreas

Anatómiája, funkciója - A hasnyálmirigy a hasüregben mélyen a gyomor és a haránt-vastagbél takarásában helyezkedik el. Nélkülözhetetlen szerv a emésztéshez, illetve a cukorháztartáshoz, mivel emésztőenzimeket termel, illetve inzulint. B

Diagnosztikai eljárások - A hasnyálmirigy könnyedén vizsgálható ultrahanggal, de néhány esetben indokolt lehet a CT- illetve a különböző endoszkópos beavatkozások is.

Zollinger-Ellison Szindróma - Ez a betegség a hasnyálmirigyben élettani körülmények között is termelődő gasztrin túltermelődésével jár, mely a gyomor fokozott sósavtermeléséhez és következményes fekélyekhez vezet.

Cystás Fibrózis - Mucoviscidosis - A cisztás fibrózis egy genetikai betegség, melynek alapja, hogy egy bizonyos ioncsatorna meghibásodása következtében a szervezet mirigyei által termelt váladékok besűrűsödnek. A betegség ma már jól kezel

Orvosi Folyóiratok/Források - A szakemberek számos folyóiratot találhatnak melyek kifejezetten a hasnyálmiriggyel foglalkoznak.

Diéta - Hasnyálmirigy-gyulladáson átesettek, cukorbetegek találhatnak hasznos olvasnivalókat a következő linkek segítségével.

Az orvos válaszol - Kérdése van hasnyálmirigy betegségével kapcsolatban? Itt felteheti egy orvosnak, de a személyes, szakszerű kivizsgálást ezek az oldalak sem helyettesítik.

Daganatai - Sajnos a hasnyálmirigy daganatai nagyon nehezen ismerhetőek fel, nagyon nehezen kezelhetőek és gyakran elkésik a diagnózis.

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás tünetei - A hasnyálmirigy-gyulladás vagy másnéven "pancreatitis" tünetei nagyon enyhék is lehetnek, mint a hányinger, hasi fájás, de súlyos, megsemmisítő jelleggű fájdalom, véres széklet, ájulás

Transzplantáció - A transzplantáció egy lehetőség azok számára, akiknek a hasnyálmirigyük nem működik elégségesen, de a transzplantációnak sajátos mellékhatásai lehetnek.